January 26, 2009

inferiority complex

prolog:

seseorang tanyakan pada aku.
"kau neh pelik.kau suka menyendiri,being alone?"

*senyum*

aku x tahulah itu ayat tanya atau ayat penyata.cuma aku bilang pada dia.
"tak"


.....................


entri ini tiada apa yg hebat.
hanya aku suakan utk seorang yg bernama aku.
subjek itu yg aku rasakan terlalu hampir..bukan.
sudah jadi wabak dlm kalam hidup aku.

x akan ada siapa pown dlm dunia ini ingin jadi seorang.x kira apa jantina kau, bagaimana pown asal usul kau, yg pasti kau tidak akan mao utk jadi sunyi tidak berteman.jangan salah sangka.aku punya teman yg ramai.tapi aku x punya sahabat yg ramai.bukan mudah utk jadi sahabat pada sesiapa.& bukan mudah utk sesiapa itu jadi sahabat aku.ahhh harap-harapnya kalian tdk tersinggung.sbb aku tau ada di kalangan kalian sudah jadi teman aku sementelahan dari bangku sekolah rendah lagi.

sudah aku nyatakan.
entri ini hanya utk seorang yg bernama aku.

inferiority complex.
kalian mengerti apa ia?
perasaan rendah diri.

kalau diberi pilihan antara tikus & naga.aku x perlu gusar memikir.sudah pasti aku akan pilih tikus itu.kiblat aku pada rasa yg kecil.aku x rasa kewujudan yg besar itu bisa aku galas rasanya seperti pekerjaan yg aku lakukan hari2.ya barangkali juga sbb aku ini biasa2 saja.tiada satu pown utk aku agung-agungkan.

menerawang kala lalu, aku maseh ingat riak muka aku yg sugul tika abah mengkhabarkan yg kami akan berpindah ke rumah baru.aku terlalu syg pada rumah lama.rumah yg mengulit suka duka aku dr saat pertama suara tangis aku bergema di bumi ini.mlm terakhir di situ aku cium dindingnya yg berlumut & aku titiskan air mata.aku bisik pada dinding itu seakan ia bernyawa.aku bilang padanya.." jangan lupa pada aku.satu hari nt kita jumpa lagi"

aku bisa tertawa pada keanak-anakan aku kala itu.budak hingusan 10 tahun.

*senyum*

hatta,aku memikir juga.air mata aku yg tumpah kala itu barangkali juga bersangkut-paut dgn diri aku selepasnya.menginjak darjah 5,itulah pertama kali aku terpana dgn dunia yg baru. environment di sekolah baru totally sgt membezakan aku dgn mereka2 yg aku kenali sebelum ke sini.bayangkanlah aku dgn gaya aci redah pakai tudung x berlipat senget benget, kasut sekolah zip zap, muka penuh jerawat.nerd? terlalu nerd aku rasa! tekun mengelus satu persatu wajah lain, semuanya aku kira jauh lebih gah dari aku.muka cumel bersih, gaya anggun pulak tu.

ada bezanya antara aku yg terlalu nerd ini dgn mereka2 yg diangkat sebagai hawt di sekolah.aku x pernah sekali pown ambil peduli segala benda yg so-called as fashion kew, cintan-cintun kew, secret admirer kew.setakat suka2 melihat biasalah.kalau waktu PJ geng2 hawt kelas aku spesis yg siap angkut segala mak nenek kosmetik.lepas habis waktu PJ jew sapu lotion Johnson satu badan.kalau sapu sun-block sebelum mula bulehlah nak terima.sunggohlaa..aku jatuh rahang bawah bila tengok.tu x kira lagi bab kapel & kes2 main kayu 3,4,5.kalau dpt kapel dgn senior lagilah lebar senyuman.

entahlah.sebenarnya aku sgt cemburu pada mereka.kehendak barangkali.suka meniru apa yg dilihat.tapi aku tau, aku x mungkin bisa jadi seperti mereka.x mungkin utk jadi hawt kalau sudah nerd.mula dari situ aku selalu x yakin pada diri.selalu rasa down.selalu rasa tersisih.kalau duduk dlm kelas pown mesti aku pilih utk duduk barisan belakang.saja menyedapkan hati.aku rasa lebih secure.sama juga bila cikgu aku suakan soalan.x akan pernah aku berani utk angkat tangan menjawab walaupown aku tau jawapannya apa.& maseh aku ingat pada pertandingan mendeklamasi sajak.aku suka pada sajak.aku suka utk mendeklamasi.tapi malang aku x pernah ada keberanian mendeklamasi di hadapan cikgu & kwn2 lain.rendah diri.itu yg aku rasa.

*sigh*


...................


epilog:

hati rapuh dekatkan dirinya pada si dungu.lalu hati rapuh bicara halus.
"hanya 2 perkara itu bisa buat kau jadi hebat"

si dungu menggeleng.tapi dia juga bertanya.
"apa?"

hati rapuh menjeling.tidak ia menjerit.tidak juga ia berbisik.datar katanya.
"satu..kau menulislah seperti tiada yg akan membaca.kau jadi diri kau.dua..kau halusinasikan segala.muga dlm khayali itu,kau bisa tembus apa yg tersirat dari makna"

si dungu sepi.angguk dalam sedar.


9 comments:

maira.adreanna said...

being alone is sometime so great .rase tenang. i love to being alone sometime .ahah .kim slm pd bdk2 hott itu klu jmpe ngeh3

syahir suhaimi said...

ish teringat zaman skolah... aku pn bknnya dlm golongan hot itu tp aku rase bersyukur kerna persahabatan antara org tidak hot lebih kukuh dr persahabata org hot... itu kenyataan...

.dyanza.maya. said...

alone tuh kdg2
bgus untuk kite !
cerita anda menarik
sekali ;)

hee i follow you!
&& link you !
btw ur name ?

revelers said...

waaaahhh
mnarek2
follow yeh
slm knal
heh

Hazwan said...

perg, ayat novel habes. berbakat.heh

aainachentak said...

mai:
barangkali juga ya mai! sesekala perlukan ketenangan.sesekala mencari ketenangan.tp kalau selalu seorang, rs mcm xda life lah pulak.aite?

p/s: da lme x jumpe golongan 'hawt' tu.ahah. :D

syahir:
ahh persahabatan! 80% yes i agree.tp tgk jgklah kwn tu jenis yg mcm mana.aku da kenal mcm2 yg namanya kawan.

dyanza:
thnx muchi muchi muchi dyanza! nama aku aaina.salam kenalan! heeee :D

aku link jgk blog kau oke oke!:D

revelers:
salam kenalan revelers!:)
ahh aku bisa jd terharu kau mao follow bloggy aku yg x seberapa.thnx ya!

wan:
ceyh..ngengado kau wan.ahah :D
ayat novelan aku x sehebat siti jasmina ibrahim.isk.

iela said...

yesh babe..
jadi diri sendiri oke
even macam mana pun i tetap syg u
heeeeeeeee
:)

n a r d indie winkie said...

sometimes saya juga rase ape awak rase. hehe..:-)

aainachentak said...

iela:
oke yunk! i will.. syg u jgk okie!!:D

nard:
mungkin ada perkara yg kita sama :)