November 13, 2008

sayOnara.mOga kita jumpa lagi!


prolog:


awanan biru. acap kali aku bercerita tentang dia.ya awanan biru yg sentiasa mengekori injak kaki aku ke mana jua. di balik jendela kecilku, sambil2 menopang dagu aku ralit melihat gugusannya.aku rasakan ruang rasa yg tercipta antara kami.seperti sahabat.mistikus.*senyum* hatta, aku cepat kalihkan punggung malasku dr kerusi plastik putih. aku capai kamera yg tidak hebat langsung, lalu aku snap piccie ini.biar kami sentiasa bersama walau aku tidak lagi di sudut itu.sayOnara sahabatku!
.....................................



masa benar menoktahkan segala.3 tahun di UiTM Johor, kini sudah berakhir.hati terakhir final, menyusuri jalan pulang aku jerit dengan kuat sambil mendepang tangan... "lihatlah dunia!!!! lihatlah pada aku!! aku sudah merdeka & bahagia!!.." puas.rakan-rakan menggeleng kepala dan tersenyum.waima, aku kesah apa. ;) terlalu byk yg aku hadapi.terlalu byk yg memberi rasa.secara jujur pertama kali aku ke mari, aku lgsung2 tiada berperasaan.tidak memilih & tidak juga menolak.*sigh* perasaan aku ubrak-abrik.lewat usia 18 thn,aku kira aku maseh anak-anak hingusan.mengerti tidak pada kesusahan.mungkin aku terlebih manja & mengada.waktu persekolahan,baju sekolah dibasuh mak & abah.digosok juga oleh abah.kasut selalu saja dibiar di bilik air.siang & mlm ralit pada rancangan tv.bila dibebel aku merajuk menghempas pintu kamar.bermasam muka & bertelingkah dgn abah kerana membanding-bandingkan aku dgn ank rakannya yg 10 kali ganda rajin & baik dpd aku.dahulu aku nafi tapi kini aku mengerti.ahh aku benar si dungu yg biadab.bila aku diterima ke matrikulasi aku seperti hilang akal.pertama kali singgah di istana asrama.namanya berdikari bukan? utk mengeja berdikari itu pown aku sudah terpisat-pisat.aku pernah menangis 1/2 jam tanpa henti arakian tiba-tiba terpandangkan piccie mak & abah di meja blajar.aku tak pernah fokus pada pembelajaran.hanya tau mengira hari2 utk aku pulang ke rumah.itu pown selalu saja dihantar & dijemput dari gopeng ke ampang.stress.sgt2 stress.markah kuiz 0.cgpa mid sem 0.00.selalu aku menanges.aku telefon mak mengadu.katanya.. "bole buat.Insyalah bole" mak sgt yakin pada aku.tak pernah memandang enteng anaknya.tapi tiada apa yg aku balas untuk dia kalian..*sebak* waktu terima keputusan sem 1.sudah aku jangka aku gagal.hatta aku dibuang dari matrikulasi.hari yg sama, abah di hospital sedang dibedah. diagnosis dari doktor: sakit jantung.pertama kali aku bersua muka dgn abah, soalan pertama abah ialah keputusan exam. abah sakit tapi abah maseh risaukan pasal aku.*diam* pulang ke rumah, mak duduk di pintu & menanges.*diam* Ya Allah itu pertama kali mak menanges sebegitu di depan aku.sebab aku.semua salah aku.besarnya dosa aku pada mak & abah.sgt2 besar kalian..sehingga kini aku kesali & aku tangisi.
......................................





nafasku bejat.itu pertama kali aku melihat segala apa yg dilihatkankan oleh kanta mataku pada panorama di UiTM Johor.kalian lihatlah piccie di atas.indah bukan? ^____^ jejak tanahnya,aku tekad tiada lagi aku yg dahulu.perlu aku bangun & tdk sekali pandang belakang lagi.aku langsung2 tiada menanges tika ditinggalkan.sudah aku katakan,aku tiada berperasaan. *senyum sinis* tinggallah aku di sini diulit segala hapak & harumnya kehidupan.
ahh bunyinya ironik.tapi itulah dia.itulah hidup aku 3 tahun ini.walau susah mana, walau aku bersungut keletihan, walau aku berkecil hati & tak mampu teruskan lagi, tiba-tiba akan ada lintasan memori itu yg membangkitkan aku dari lena.syukur pada Allah s.w.t yg sering mengingatkan aku tika alpa..


kau dibuai mimpi dia jaga
kau bersenang dia berkerja
untukmu tiada terbatas
memberi tak minta dibalas


ingin dibinanya untukmu
kehidupan yg sempurna
punya kekuatan jiwa
punyai maruah


leterannya dari rasa luhur
menegur sebelum terlanjur
itulah yg diwarisi
pesan ibu terpahat di hati


beringat-ingatlah berpesan pesan
utk kebaikan
marah bukan kebencian
tapi tanda sayang


engkau semaken dewasa
berjiwa merdeka
sedang dia semaken tua
membilang usia
di saat kau berjaya
dia tiada berdaya
semoga kau tak lupa
jasa bonda & ayahanda

maaf kalian..air mata aku tak dapat diseka lagi.tiap kali aku ingat memori itu.tiap kali lagu ini yg mengulik jiwaku,pasti bah air mata ini.sungguh aku maseh rasakan dosanya aku pada mak & abah.tidak apalah kalau pernah aku susah sejemput cuma.tidak apalah kalau aku menanges tika aku menyiapkan asgmnt yg tak pernah henti.tidak apalah jika aku tidur di meja atau di atas lantai kerana aku tak mahu tidur lama utk tiap test & final yg menanti.tidak apalah kalau aku sepanjang hari di atas kerusi menelaah ilmu walau aku rasa aku sgt2 penat.tidak apalah itu semua.tidak apalah berbanding apa yg mak & abah aku lalui utk aku & adik beradik yg lain.mereka lebih tahu erti kepayahan & jerih.mak..abah..aku hanya mampu berikan ini utk kalian.
..................................





epilog:


aku telah kembali pada syurgaku. lihatlah dunia!! lihatlah padaku!! biarkan aku hirup nikmat ini.benarkan aku jajahi kamu.dampingilah aku bahagia walau kadangkala aku akan sunyi tika kamu berpaling.peganglah erat & dakaplah aku agar aku tidak tergelincir.UiTM di hatiku.maseh.terima kaseh buat segalanya.sayOnara.mOga kita jumpa lagi! ;)











































18 comments:

IkraamTorres said...

nice picx....gud luck for ur future life =)

aainachentak said...

thnx inchek ikram!
u tOo gud luck okie!^^

Buttercisco said...

nice pic n nice model..heheh..pandai gak awak amik gambar..nanti leh awak ajar saya cara cara atau teknik amik gambar secara professional.. :)..

saya pun baru je nak blajar photoshop cik aina yg comey :)..member saya ari tu de gak nak bagi projek edit gambar weding..skali dia edit gambar RM400 dia bagi..tapi masalahnya saya tak expert..sebab tu saya nak blajar asas edit gambar menggunakan photoshop ver 6.0 (version lama)..minta maaf sebab tak dapat mengajar awak menggunakan photoshop :)..

afy sufy. said...

sygg jgkk!!
hihihii..
akhirnya ada n3 baruu..
br abs exam yahh??
sungguh best!!
sy blum blk lgi la cs..
25 br abs pper.
sngguh ksedihan kan..
hahahaa..

aainachentak said...

inchek buttercisco:
ahaha..adhehh inchek segala ambilan piccie sy dilakukan secara sembarono.x mungkinlah nak mngajar awk.*malu*

ahaa kalau rakan awk da bg green lite,maknenyer dia pecaya pd awk kan?kan?^^kalau awk tau yg lebih2 kongsi2la yee.hehe..

lil sist afy:
aaa ye syg!sist sudey abes final!
weeee~ ^^ eh afy blom lek uma kew? sbb tgk live traffic msk dr kota kinabalu.thOt afy da lek..
it sOkie.chaiyOk2 4 ur final k!!
u can do it!^^ heee..

Buttercisco said...

tak pe wahai cik aina..sama sama la kita blajar :)..pastu leh tuko ilmu masing masing...cam sistem butter..hehehe

ghost and eny said...

thanks for the blog comment
we do love your blog as well
see again

love ghost

aainachentak said...

inchek buttercisco:
owites jom kite tukar ikut sistem butter!nak perisa kaya ke or strawberi?keke..

cik ghost&eny:
hey girlz..
thnx 4 ur cmnt too!;)
feel free 2 come&cmnt again okie.

Audio said...

Nice entry. Anyway, there's no such thing as happy memanjang. For sure ada black scar nya. Besides, we are jush normal human being. Well, we learn from mistake. F

Future is infront of you. Whether it's gonna be dark or bright is up to you. But Insyaallah it's masadepan you bakal cerah. Tapi kena usaha n gigih la yek ehek. :)

afy sufy. said...

blum lgi la cs..
hihihih..
tgh mnahan ksabaran ni utk balikk..
bestnyaa cs dh smpai homey..
huhuhuuu..
kwn mgkin msk bloggy cs from kk..
afy still dr sg petani..
=)

Buttercisco said...

hehehee..terpulang pada cik aina..nak sedap perisa strawberi..hehehe..

pasal laptop saya rasa buat masa skran ni paling bagus de 3 brand..hp-compaq, dell n lenovo..tapi kalo nak murah acer la.. :)..

aainachentak said...

inchek audio:
thnx 4 ur words! ;)
yup2 u're right,there's no sweet without da bitter un't it.i'll keep dat in ma mind.so afta dis work hard a bit dun be so ngada2.
haha.neway thnx fer drop by! keep comenting okie! :)

cik afy syg:
haha sabar afy..sabar..
sket je lagi da mao blk kan?
nt bole rOnggeng puas2!:)

inchek buttercisco:
strawberi pown sodap!hihi..
oke cun! hee thot nak survey laptop.so mntk pndpat.thnx thnx thnx!!;)

Buttercisco said...

hehehe..ur welcome :)..

Wexeeda said...

lawa laa gmba2 tue....
dh abes ek... waaaaa best nye... nnt insyaallah bleh grad plak.... waaa lagi best.....

aainachentak said...

cik waheed:
thnx..piccie sembarono jew amek tuh.ngee..:)
insyalah..kalau xda ape2 grad nt yr.tapi bwu dip jew cik waheed.uhukx.^^

Wexeeda said...

uish , nak dpt dip pn susah... sengsare... hihi..
tp pe yg best psal dip nie.. nnt ko bley cari keje dah.... duet masuk...hihihih

adyda said...

huwaa....
miss u a lot lar babe...

aainachentak said...

sob2!
betotlaa winduuuu..