September 27, 2008

mak!! cano neh?!

ceritera berlaku tanggal 21/9/08...


"weeee..kejap lagi buke puasa kat lua!"


arineh konvoi ramai2..da lme gler kowt x jejak tanah segamat.since dis sem da part 6,most probably lepas neh takan ada lg kat segamat.yekew? so aku,ina,faezah,kak sue,bedah dan farah decide nak spend time togeda.dgn semangat nyer kitorunk menapakla kul 5.40 ptg g bus stop.dari jao da nampak da van pacik.*hoyeah!*:D


*kat segamat*


aku tgk jam kat hp..
"laa bru pukul 6.05 ke?"kata aku dlm hati.



tibe2 kak sue bersuara dr blakang,
"rilexla kite da sejam lg neh.jom merayau dulu!"


"haa..oke2.bole shopping raya.nak beli kasut"kata bedah pula.


hailaa..si bedah neh kalau kua x shopping mmglaa x sah.kalau x pat beli,minah sekor neh smp mimpi2 kempunan oke! =.='
jln punyer jln akhirnya si bedah berjaya menemui kasut idaman hatinya & aku pulak "terjumpa" beg ala2 lawa.(heee..lari budget laa pule :D) since da dekat nak buke kitorunk kocoh2 g pumpkin.kat sini bile time puasa jew kompem ada buffet.oleh sebab itulah kitorunk g.:D mmg x hengat punyer bpe kg lauk dlm pinggan memasing.yg besh nyer bile buke tarak abes pown lauk.nafsu semate! *ceyh putus fius*


"warhh gilak.perut da x bole handle neh.terang tang tang
munchet!"nada aku ala2 kerisauan yg jitu.(bole caye kew?)


"a'arlaa u! i pown.haa nampak neh?"ina ckp kat aku sambil cocok2
perut dia.


*gendang gendut tali kecapi.kenyang perut suka hati :D*





da abes mkn,kitorunk gerak ke hotel villa.bukan nak check in tidur hotel oke! sebab nyer kat situ jew ada surau.kitorunk solat dolu.haa yg piccie kat atas neh amek time kat suraulaa.hehe. memasing posing,ina jd camera girl.thnx ina! :D after dat kitorunk meneruskan lagi edisi shopping yg td nyer terbantut.

"u,u..ada baju lawa kat situla.jom tgk!"

"eh2..kat sebelah bj kurung ngan kebaya.usha jom!"

"oiiii..bukan korunk kate nk beli brg kat billion ke tadi?"

"alaaaaaaaa..nk beli brg sekolah dulu!"

"u! i nak beli sepit rambut tuk anak buah i"

*wengs! sungguhlaa..aku paham sekarang kenape laki bole alergi nak teman org pompuan g shopping.nafsu beli besar tahap cipan kan?kan? heeee..

shopping..& shopping..& lagi2 shopping..

"dik,nak naek bas x?"tibe2 ada pacik tanya kitorunk.

"tapela pacik.kitorunk x abes beli brg lg"bedah jadi wakil jwbkan tuk kitorunk berenam.

kitorunk pown buat tarak kesah menapakla ke billion.kat billion tu kitorunk berpecah.aku ngan ina da suda bayar tgk2 bedah ngan farah da terpacak kat lua tunggu kitorunk.smbl2 tu sempat jgk usha2 lagi jam tangan.tinggal kak sue ngan faezah jew x kua2 lagi.aaaaa!! aku hengat lg dialog neh.takan aku lupe!

"tadi geng2 kak wawa da nek da bas pacik tu.tgk dlm bas tu kosong jew.kite lambai2 laa kak wawa.bye bye!! haha.."kata si bedah.

"heek?taper ader lagi kan bas lepas neh"kata aku dgn confident nyer.



LEPAS TU...


luruh segala organ2 dalaman.jantung da dup dap dup dap..raser mcm tertelan ubat gegat pown ader kowt! ngeeeeee...

"mcm mane neh korunk?bas da tader neh!!!"

"oke2.call pacik bas.tnye die bole amek kite x?"

faezah dial no pacik bas.matikan call.

"weh pacik yusri ckp die dah nak tidow"

"oke2.call macik bas pulak!"

faezah dial lagi..

"weh macik bas ckp die dah kat umah.die pesan suro kite hati2 jew"

"wat??macik neh pe kes?bole pulak ckp camtuh.dala kite stuck kat segamat neh.aduss!"

"jap2.aku try call chubby"ina mencelah.

ina call.matikan call.

"alaahaii chubby ckp kwn die g tangkak pulak.kul 12 bari dorunk blk!"

"gler?!!nak kena hamun ngan pak gad! curfew smp kul 10 jew arineh.skrg da 9.30.macam mane..?"aku da cuak petala ke-8.

"wehh..haa aku da nampak mangsa kat depan.kite try mntk tlg abg tu!"kak sue bg idea bernas yg ala2 putus fius.

"oke2.standby..abg tu da berdiri depan kite"

serentak enam2 kepala fokus kat abg tu.kornea mata x berganjak.tibe2 tah cano..

*hachummm!!*

hailaaa..bole pulak abg tu terbersin dan2 kitorunk da aim baek punyer kat dia.aku neh bantaila gelak terabur.abg tu trus buat fluid motion pusing 360 darjah pandang kitorunk.

"alamak aaina!!kenape gelak kuat sgt?abes kantoi plan kite!"

"hahaha..alaa sorry la korunk.x tahan nak gelak owh"kata aku mengkaber diri sendiri.*ceyh*

malam tragedi september neh jew kitorunk da call berpuluh nak ratus no tepon kowt! alin,farah,fendi,zack,kete sewa judin,kete sewa bla..bla..bla..semua nyer putus fius! raser memasing da kecut perut tatau nak contact saper lg.akhirnya tebalkan muke,kitorunk pkai aci redah jew tanya macik2 ngan pacik2 yg lalu lalang depan kitorunk.macam tu punyer dasyat! tapi jawapan nyer...

"maafla dik.macik xda kete.macik pown jln kaki jew" *wengs! =.='

kitorunk nampak pulak taxi.bole x taxi tu nak RM30?!! gilak hape!! dala pokai pas shopping, lagi mao cekik darah taxi neh.baling ngan slipar jepun saiz 14 bawu tau! hailaaa..malam maken larut.kedai sejibik sejibik da tutup.kelam... sunyi... sungguh masa neh memasing da pk macam2 menda yg mengharukan.apa nak buat....?apa nak buat....?

"korunk jomla kite duk kat mc'd.kat sini da gelap sgt da neh.kalau da pape jadi nak mntk tlg cane"kata kak sue dgn muka tension tahap dewa.

kitorunk lintas jln dan duduk kat tangga kedai.betul2 tentang ngan mc'd.da raser macam pelarian pown ader kowt! semua da penat sangat2.aku pandang muka ina.aku tgk mata die da merah.sah die dah nak nanges.haru2!!


"Ya Tuhan bukankanlaa pintumu"kak sue da berdoa sambil gosok2 dada.

*gulp* "janganlaa kak sue heart attack kat sini"kata aku dlm hati.

"agaknyer mln neh mlm lailatulqadar kowt.ke sebab aku x solat isyak lagi so jd musibat mcm neh?"kata kak sue menokok tambah.

"kalau x bole sgt kite tidow jela kat hotel villa.kite tumpang surau tadi pastu kunci pintu"kata bedah pula.*ehemm.buat lawak kew bedah neh?muke serius.*

"macam tu bek tidow umah noni jew"aku bg cadangan laen.

"x bole.esok ari Isnin.kne pkai bj kurung.nak masuk cane nt pak gad tahan"faezah membantah.

malam tu semua jadi haru biru.kitorunk da givup sampailaa secare tibe2 ada dak laki lalu depan kitorunk.... *winks!

"eh2..neh2..neh dak Uitm kan?"

bedah trus ,meluru pergi kat budak tu.ina pown.yg laen cume jd pemerhati..*Ya Tuhan..tolongla bukakkan pintu hati die tolong kitorunk*

"awak..awak dak Uitm kan?awak..tlglaa kitorunk da stuck kat sini.da xtau nak buat apa.kitorunk tader transport nak blk.tlglaa awak!!"bedah merayu.

"ha'arr awak.kitorunk da stuck dari pukul 9.30 kat sini.xtau nak blk cane.bole x tlg kitorunk?"ina bekup bedah.

aku pandang muke budak laki tu.aku tgk riak muka die da berubah.die pulak yg gelabah sekali mcm kitorunk! tot tet tot tet..syukur sgt2.akhirnya budak tu (name die Fitri) sudi jgk tlg kitorunk.baek taw die!! die ngan kwn dielaa yg hantarkan kitorunk smp kolej.tataula nak time kaseh cane kat dorunk berdua.kalaulaaa mlm tu xda dorunk nak tlg..hailaaa.. *gulp* ape jadi kat kitorunk berenam?? ngaaaaa.... taa kooott!














5 comments:

pari-pari said...

huhuhu..
lawak je syg
seb baik ytader pape jadi taw
n seb bek jugak ade fitri itu
aisshhhh
len kali hati2 okeee
jgn soping xhengat dunia
heeee

aainachentak said...

heeeee..
yeee baek!
*tobat buat lagi!*
buleh jumpe itu fitri?
hahaha..

:D

p/s:faezah suka sama fitri sekarang

Wexeeda said...
This comment has been removed by the author.
Wexeeda said...

hahahaha wat gabra tul korang...naseb baek hang slamt.. yg klaka part abg tu lalu bley plak achummmmm... hihihik wat saspen berbaur kelakar (sbb ak bce ngn pnuh emosi)...

aainachentak said...

arhhh itulah!
sgt2 takoooottt!
ngee..xmo lagi kena.

p/s: bagus betul la kamu cik waheed.bce dgn penuh perasaan!
bangga aku dgn kamu. :D